Ajankohtaista

Huom!

Ruokolahti-markkinat on siirretty pidettäväksi la 18.9. klo 10-14 Eukkoaukiolla.

Kotiseutujuhlaa ei tänä vuonna järjestetä. Uuden Eukon julkistaminen markkinoilla klo 12.

Lue lisää markkinat-sivulta.

Ruokolahti-Seuran vuosikokous 2021

Ruokolahti-Seuran vuosikokous pidettiin lämpimässä kesäsäässä Ruokolahti-talon pihalla 29.6. Alun perin kokous oli määrä pitää maaliskuussa, mutta koronarajoitusten vuoksi se siirrettiin pidettäväksi kesällä. Kokouksen puheenjohtajana toimi Aimo Halonen. Paikalla oli 13 osallistujaa.

Kuluneen vuoden tilinpäätös oli 4 869,43 euroa plussalla. Tähän vaikutti osaltaan Museoviraston avustus, josta osa käytetään vasta kuluvan vuoden aikana. Viime vuoden aikana osa avustuksesta käytettiin uuden vitriinin hankkimiseen Itsenäisyydenhuoneeseen. Merkittävin asia kertomusvuonna oli se, että koronarajoitusten vuoksi markkinoita ei voitu järjestää. Tiistai-tarinat järjestettiin yksitoista kertaa ja museo oli avoinna kesäkuun puolesta välistä elokuun loppuun aikaisempien vuosien tapaan. Korosta huolimatta Seuran arkisto saatiin suureksi osaksi järjestettyä Ritva Mönkäreen toimiessa asiantuntijana. Kokous vahvisti tilinpäätöksen ja myönsi vastuuvapauden hallitukselle ja muille tilivelvollisille.

Toimintavuosi on jo puolessa välissä, toimintasuunnitelma tulo- ja menoarvio hyväksyttiin. Seura on palkannut Museoviraston avustuksen turvin kahdeksi kuukaudeksi Sini Vennon jatkamaan museoesineiden luettelointia ja valokuvaamista. Suuri ponnistus kuluvan vuoden aikana on ollut Eukkojen polun suunnittelu ja toteuttaminen. Avajaiset pidettiin kesäkuun puolessa välissä. Toimintasuunnitelmassa on myös riviaitan katon uusiminen päreillä. Museo pidetään avoinna elokuun loppuun saakka ja Tiistai-tarinoita jatketaan ohjelman mukaisesti.

Kokous valitsi erovuoroisista jäsenistä jatkamaan Pauli Kempin ja Jouko Siitosen. Erovuorossa olleen Miikka Vennon tilalle valittiin Aimo Halonen. Hallituksessa jatkavat Leila Tammisto-Tahkokallio, Arja Juuti, Päivi Hienonen, Leena Vohlonen. Uutena jäsenenä hallitukseen tuli valituksi Hanna Hänninen ja varajäseneksi Päivikki Kurronen. Hallituksen puheenjohtajaksi kokous valitsi Airi Ruokosen. Toiminnantarkastajaksi valittiin Heli Virtanen Tmi Katido.

Hallitus kokoontui heti yleisen kokouksen jälkeen. Varapuheenjohtajana toimii edelleen Leila Tammisto-Tahkokallio, sihteeriksi valittiin Arja Juuti. Rahastonhoitajana jatkaa Sirpa Paakki. Erkki Huhtanen toimii museon vastaavana sekä jäsenreksiterin ylläpitäjänä.

Yleisen kokouksen lopussa nousi esiin seurakunnan 450-juhlavuosi vuonna 2022.  Päivi Hienonen esitti tapahtumiksi opastettuja hautausmaakierroksia, yhteistyössä toteutettuja musiikkiteatterin esityksiä, kyläpyöräilyjä, hautausmaan oppaiden kokoontumisia yms. AR

 

Ruokolahti-Seura järjestää

KESÄRETKEN ILKONSAAREEN

tutustumme saaressa oleviin skiittoihin ja kappeliin.

Lähtö ma 9.8.21. Imatran Kylpylän rannasta klo 9.30. Kylpylälle mennään kimppakyydein, saareen kuljetuksen hoitaa Chris Line. Retken hinta 40 e, sis. kahvit laivalla. Muuten omat eväät mukaan, mahdollisuus makkaran paistoon.  Retki toteutuu, jos mukaan tulee 25 osallistujaa ja koronarajoitukset sallivat.  Maksu käteisellä retken alussa. Oppaana toimii Päivi Hienonen. Ilm.  www.ruokolahti-seura.fi tai p. 050 336 7815/Päivi 30.6. mennessä. Sään mukainen varustus ja maastoon sopivat jalkineet.

Vielä mahtuu retkelle. Ilmoittaudu viimeistään 15.7.

Museossa kuvia ja kertomuksia Ruokolahden kyliltä

Ruokolahti-Seuran vuoden 2021 toimintasuunnitelmassa on kylistä kertovan näyttelyn järjestäminen museolle. Nyt tarinoita ja kuvia on saatu kootuksi yhteen. Kylät kiinnostavat muitakin. Iloksemme olemme saaneet kuvia Ruokolahden kyliä kävellen kiertäviltä Hanna Pulkkiselta ja Päivikki Kurroselta.

Tarinoita on otettu talteen arkiston järjestelyn yhteydessä. Suurin osa niistä on Sulo Siitosen muistiinmerkitsemiä.

Taviotteena on tuoda nähtäville vähemmän esillä olleita kohteita ja yksityiskohtia eri puolilta pitäjää. Tarinoita löytyy lisää Sulo Siitosen Kotiseutulukemistoista, joita on edelleen myytävänä museolle kahta ensimmäistä osaa lukuun ottamatta.

Ruokolahden kylissä riittää kertomuksia. Kyliä on lähes sata. Lisäksi on olemassa vakiintuneita kylien nimiä, joita ei virallisesti ole olemassa. Yksi näistä on Kalpiinviita, joka on virallisesti Kurrolan kylää. Kalpiinviidassahan se leijona havaittiin!

Sulo Siitonen ja Aimo Rikkonen keräsivät tietoja Ruokolahden eri kylistä. Tekstejä julkaistiin Ruokolahtelainen-lehdessä 1990-luvulla. Aimo Rikkosen tiedostoista löytyi seuraava luettelo kylistä:

Aisaniemi, Anteroisenmäki, Eräjärvi, Haikola, Haloniemi, Hauklappi, Heinärikkilä, Hirslampi, Hyrkäs, Hännilä, Härskiänsaari, Hölmölä, Hörkkölä, Ilmajärvi, Immalanjärvi, Inkilänmäki, Junnikkala, Jurvala, Jälkölä,

Kaiturinpää, Kalholampi, Kaljula, Kalpiala, Karhula, Kattelus, Kekäleenmäki, Kemppilä, Kesselilä, Kietävälä, Kiurula, Kopsala, Korjola, Kotaniemi, Kouvola, Kuokkalampi, Kuopiola, Kurjala, Kurrola, Käkölä, Kärinkiniemi, Kärinki,

Laamala, Lassila, Lempiälä, Matikkala, Mattarila, Mustakulkkula, Mäkelä, Mälkiälä, Mättölä, Narsakkala, Niuvanmaa, Pohjalankila, Poitsilanmaa, Puntala, Puttola,  Pönniälä,

Rahikkala, Rahkola, Rasila, Rautiala, Rautianmaa, Rehula, Reinikkala, Revonniemi, Ronkolanmäki, Savilahti, Siisiälä, Sikiölä, Soinila, Suikkala, Sutela, Suurpää, Syyspohja,

Tarkkola, Terävälä, Tetriniemi, Toivila, Torsansalo, Torsantaka, Tuomala, Utula, Vaittila, Valkjärvi, Valtola, Vehviälä, Vertalansalmi, Virmutjoki, Vuosalmi.

Jostain syystä Ahjärven kylää ei ollut mainittu, koska sarjan nimi oli Aisaniemestä Vuosalmeen.

Näyttelyn tavoitteena on saada kävijät kiinnostumaan Ruokolahdesta. Kuinka monessa kylässä olet elämäsi aikana käynyt, mitä erikoista olet kylissä havainnut. Voisitko lähteä Hannan ja Päivikin tavoin tutustumaan Ruokolahteen kylä kerrallaan, jos ei kävellen niin miten tahansa liikkuen.

Tai jos paikan päällä käyminen ei onnistu, voit lukea Sulo Siitosen toimittamat Kotiseutulukemistot. Kyläasiaa on myös Seura julkaisemassa Lainajyvästöstä euroaikaan kirjassa sekä Torppareista digiaikaan kirjassa.

Kiinnostavia reissuja leijonapitäjän kylissä miten tahansa sen teetkin!