Ajankohtaista

Ruokolahden Eukon julkistaminen

Koska Ruokolahti markkinat on peruttu, on uuden Eukon julkistaminen siirretty tapahtuvaksi Ruokolahti-talolla la 18.9. klo 12. Samalla jaetaan myös kunnan Ruokolahti-palkinto. Ruokolahden kunta järjestää tilaisuuden striimauksen ja se on nähtävillä You tubessa suorana.  Tilaisuus on avoin vain kutsuvieraille koronarajoitusten vuoksi.

Linkki suoraan striimaukseen löytyy kunnan kotisivuilta www.ruokolahti.fi/ajankohtaista

Eukkoja kirkonmäellä jokunen vuosi sitten. Eukkoperinne jatkuu, kun syyskuussa julkaistaan uuden Eukon henkilöllisyys.

 

Ruokolahti-markkinat on peruttu.

Ruokolahti-Seuran hallitus kokoontui tiistaina iltapäivällä. Asialistalla oli syyskuulle aiottujen Ruokolahti-markkinoiden järjestäminen. Iltapäivän aikana Etelä-Karjalan alueellinen COVID-19 tilannekuvaryhmä kokoontui ja totesi tiedotteessaan, että vuoden loppuun voimassa oleva tartuntatautilain 58 c ja e pykälät velvoittavat toimijat huolehtimaan asiakkaidensa terveyden turvaamisesta laissa määrätyin toimenpitein.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että tilaisuuksissa asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien sekä seuruiden tulee olla tosiasiallisesti mahdollista välttää lähikontakti toisiinsa. Ellei välttäminen ole mahdollista, ei toimintaa voi päätöksen voimassa ollessa järjestää. Vaikka markkinat oli suunniteltu pidettäväksi Eukkoaukiolla, ei paikalla olevien lähikontakteja pystytä millään estämään, todettiin Seuran hallituksessa. Hallituksessa tehtiin yksimielinen päätös siitä, että markkinoita ei järjestetä.

Elämä kuitenkin jatkuu ja keskiviikkona tämän lehden ollessa jo painettuna kokoontuu Eukkotoimikunta valitsemaan uutta Eukkoa Ruokolahdelle. Uuden Eukon henkilöllisyys oli määrä julkaista markkinoilla, mutta nyt tämä ei toteudu. Seura järjestää pienimuotoisen tilaisuuden, jossa selviää, kuka on Ruokolahden Eukko seuraavalle kahdelle vuodelle.

Rukiit Vertalansalmella on puitu ja ruista on luvassa Seuran tarpeisiin. Toivotaan, että vielä tämän vuoden puolella pääsemme nauttimaan uutisrukiista jossain muodossa Ruokolahti-talolla koronan sallimissa rajoissa.

Airi Ruokonen

Ruokolahti-talon toiminta

Yksityistilaisuuksien varaukset 1.9. jälkeen pidettäviin juhliin ottaa vastaan Kulma-Kahvila, Susanna Hänninen, p. 044 240 0254, sähköposti [email protected]

Arkipäivisin pidetäviin kokouksiin ym. varaukset p. 050 491 7945 tai 050 090 9094.

 

UUTTA!

Museolla ostettavissa Seuran nimikkokahvia!

Ruokolahti-Seuran vuosikokous 2021

Ruokolahti-Seuran vuosikokous pidettiin lämpimässä kesäsäässä Ruokolahti-talon pihalla 29.6. Alun perin kokous oli määrä pitää maaliskuussa, mutta koronarajoitusten vuoksi se siirrettiin pidettäväksi kesällä. Kokouksen puheenjohtajana toimi Aimo Halonen. Paikalla oli 13 osallistujaa.

Kuluneen vuoden tilinpäätös oli 4 869,43 euroa plussalla. Tähän vaikutti osaltaan Museoviraston avustus, josta osa käytetään vasta kuluvan vuoden aikana. Viime vuoden aikana osa avustuksesta käytettiin uuden vitriinin hankkimiseen Itsenäisyydenhuoneeseen. Merkittävin asia kertomusvuonna oli se, että koronarajoitusten vuoksi markkinoita ei voitu järjestää. Tiistai-tarinat järjestettiin yksitoista kertaa ja museo oli avoinna kesäkuun puolesta välistä elokuun loppuun aikaisempien vuosien tapaan. Korosta huolimatta Seuran arkisto saatiin suureksi osaksi järjestettyä Ritva Mönkäreen toimiessa asiantuntijana. Kokous vahvisti tilinpäätöksen ja myönsi vastuuvapauden hallitukselle ja muille tilivelvollisille.

Toimintavuosi on jo puolessa välissä, toimintasuunnitelma tulo- ja menoarvio hyväksyttiin. Seura on palkannut Museoviraston avustuksen turvin kahdeksi kuukaudeksi Sini Vennon jatkamaan museoesineiden luettelointia ja valokuvaamista. Suuri ponnistus kuluvan vuoden aikana on ollut Eukkojen polun suunnittelu ja toteuttaminen. Avajaiset pidettiin kesäkuun puolessa välissä. Toimintasuunnitelmassa on myös riviaitan katon uusiminen päreillä. Museo pidetään avoinna elokuun loppuun saakka ja Tiistai-tarinoita jatketaan ohjelman mukaisesti.

Kokous valitsi erovuoroisista jäsenistä jatkamaan Pauli Kempin ja Jouko Siitosen. Erovuorossa olleen Miikka Vennon tilalle valittiin Aimo Halonen. Hallituksessa jatkavat Leila Tammisto-Tahkokallio, Arja Juuti, Päivi Hienonen, Leena Vohlonen. Uutena jäsenenä hallitukseen tuli valituksi Hanna Hänninen ja varajäseneksi Päivikki Kurronen. Hallituksen puheenjohtajaksi kokous valitsi Airi Ruokosen. Toiminnantarkastajaksi valittiin Heli Virtanen Tmi Katido.

Hallitus kokoontui heti yleisen kokouksen jälkeen. Varapuheenjohtajana toimii edelleen Leila Tammisto-Tahkokallio, sihteeriksi valittiin Arja Juuti. Rahastonhoitajana jatkaa Sirpa Paakki. Erkki Huhtanen toimii museon vastaavana sekä jäsenreksiterin ylläpitäjänä.

Yleisen kokouksen lopussa nousi esiin seurakunnan 450-juhlavuosi vuonna 2022.  Päivi Hienonen esitti tapahtumiksi opastettuja hautausmaakierroksia, yhteistyössä toteutettuja musiikkiteatterin esityksiä, kyläpyöräilyjä, hautausmaan oppaiden kokoontumisia yms. AR

 

Ruokolahti-Seura järjestää

KESÄRETKEN ILKONSAAREEN

tutustumme saaressa oleviin skiittoihin ja kappeliin.

Lähtö ma 9.8.21. Imatran Kylpylän rannasta klo 9.30. Kylpylälle mennään kimppakyydein, saareen kuljetuksen hoitaa Chris Line. Retken hinta 40 e, sis. kahvit laivalla. Muuten omat eväät mukaan, mahdollisuus makkaran paistoon.  Retki toteutuu, jos mukaan tulee 25 osallistujaa ja koronarajoitukset sallivat.  Maksu käteisellä retken alussa. Oppaana toimii Päivi Hienonen. Ilm.  www.ruokolahti-seura.fi tai p. 050 336 7815/Päivi 30.6. mennessä. Sään mukainen varustus ja maastoon sopivat jalkineet.

Vielä mahtuu retkelle. Ilmoittaudu viimeistään 15.7.

Museossa kuvia ja kertomuksia Ruokolahden kyliltä

Ruokolahti-Seuran vuoden 2021 toimintasuunnitelmassa on kylistä kertovan näyttelyn järjestäminen museolle. Nyt tarinoita ja kuvia on saatu kootuksi yhteen. Kylät kiinnostavat muitakin. Iloksemme olemme saaneet kuvia Ruokolahden kyliä kävellen kiertäviltä Hanna Pulkkiselta ja Päivikki Kurroselta.

Tarinoita on otettu talteen arkiston järjestelyn yhteydessä. Suurin osa niistä on Sulo Siitosen muistiinmerkitsemiä.

Taviotteena on tuoda nähtäville vähemmän esillä olleita kohteita ja yksityiskohtia eri puolilta pitäjää. Tarinoita löytyy lisää Sulo Siitosen Kotiseutulukemistoista, joita on edelleen myytävänä museolle kahta ensimmäistä osaa lukuun ottamatta.

Ruokolahden kylissä riittää kertomuksia. Kyliä on lähes sata. Lisäksi on olemassa vakiintuneita kylien nimiä, joita ei virallisesti ole olemassa. Yksi näistä on Kalpiinviita, joka on virallisesti Kurrolan kylää. Kalpiinviidassahan se leijona havaittiin!

Sulo Siitonen ja Aimo Rikkonen keräsivät tietoja Ruokolahden eri kylistä. Tekstejä julkaistiin Ruokolahtelainen-lehdessä 1990-luvulla. Aimo Rikkosen tiedostoista löytyi seuraava luettelo kylistä:

Aisaniemi, Anteroisenmäki, Eräjärvi, Haikola, Haloniemi, Hauklappi, Heinärikkilä, Hirslampi, Hyrkäs, Hännilä, Härskiänsaari, Hölmölä, Hörkkölä, Ilmajärvi, Immalanjärvi, Inkilänmäki, Junnikkala, Jurvala, Jälkölä,

Kaiturinpää, Kalholampi, Kaljula, Kalpiala, Karhula, Kattelus, Kekäleenmäki, Kemppilä, Kesselilä, Kietävälä, Kiurula, Kopsala, Korjola, Kotaniemi, Kouvola, Kuokkalampi, Kuopiola, Kurjala, Kurrola, Käkölä, Kärinkiniemi, Kärinki,

Laamala, Lassila, Lempiälä, Matikkala, Mattarila, Mustakulkkula, Mäkelä, Mälkiälä, Mättölä, Narsakkala, Niuvanmaa, Pohjalankila, Poitsilanmaa, Puntala, Puttola,  Pönniälä,

Rahikkala, Rahkola, Rasila, Rautiala, Rautianmaa, Rehula, Reinikkala, Revonniemi, Ronkolanmäki, Savilahti, Siisiälä, Sikiölä, Soinila, Suikkala, Sutela, Suurpää, Syyspohja,

Tarkkola, Terävälä, Tetriniemi, Toivila, Torsansalo, Torsantaka, Tuomala, Utula, Vaittila, Valkjärvi, Valtola, Vehviälä, Vertalansalmi, Virmutjoki, Vuosalmi.

Jostain syystä Ahjärven kylää ei ollut mainittu, koska sarjan nimi oli Aisaniemestä Vuosalmeen.

Näyttelyn tavoitteena on saada kävijät kiinnostumaan Ruokolahdesta. Kuinka monessa kylässä olet elämäsi aikana käynyt, mitä erikoista olet kylissä havainnut. Voisitko lähteä Hannan ja Päivikin tavoin tutustumaan Ruokolahteen kylä kerrallaan, jos ei kävellen niin miten tahansa liikkuen.

Tai jos paikan päällä käyminen ei onnistu, voit lukea Sulo Siitosen toimittamat Kotiseutulukemistot. Kyläasiaa on myös Seura julkaisemassa Lainajyvästöstä euroaikaan kirjassa sekä Torppareista digiaikaan kirjassa.

Kiinnostavia reissuja leijonapitäjän kylissä miten tahansa sen teetkin!