Ruokolahti-Seuran ajankohtaisia tapahtumia

Tälle sivulle on listattu Ruokolahti-Seuran ajankohtaiset tapahtumat.

Ajankohtaista

Ruokolahti-palkinto kotiseutuneuvos Jouko Siitoselle

Syyskuun alussa pidetyssä juhlavuoden päätapahtumassa Ruokolahden kirkossa jaettiin tämän vuoden Ruokolahti-palkinto. Sen sai Jouko Siitonen, joka on 1970-luvulta lähtien tehnyt arvokasta työtä kotiseudun hyväksi. 

Kuvassa Jouko ja Terttu Siitonen juhlapäivänä Edelfelt muistomerkillä. Kuva Siitosen kotialbumista. 

Eukkojen polku talvilevolle

Syksyn lehdet peittävät suositun eukkojenpolun kirkonmäen maisemissa. Lokakuun vaihtuessa marraskuuksi Ruokolahti-Seuran talkoolaiset korjaavat opastaulut talviteloilleen. Keväällä lumien sulettua opastaulut asennetaan taas paikoilleen. Polkua voi kyllä kiertää, kunnes lumi estää kulkemisen.

Eukkojenpolku on ollut toiminnassa kahden kesän ajan. Siitä on tullut suosittu lenkkipolku. Moni on vienyt vieraansakin tutustumaan kappaleeseen kauneinta Ruokolahtea. Monelle paikallisellekin on ollut yllätys, miten komeissa maisemissa polku kulkee ja miten lähellä Saimaa onkaan. Seuran toimesta polun alkupään laatikkoon on kesän aikana toimitettu yli 200 karttaa. Tästä voi päätellä reitillä kulkeneiden määrää. Jos yhtä karttaa kohden on ollut kaksi kulkijaa, on osallistujien määrä silloin jo 400 henkeä. Tämä on vain yksi arvio, polun kulkeneita on satoja ja se on hyvä juttu.

 
Ruokolahden seurakunnan 450-vuotisjuhlan päätapahtumat ajoittuivat syyskuun ensimmäiseen viikonloppuun. 

Päivä alkoi vanhalla hautausmaalla, jossa seppeleen muistomerkille laskivat Anja Sikiö ja Konsta Lappalainen. 

Jumalanpalveluksen jälkeen kirkossa nautittiin juhlakahvit. Sitten oli vuorossa pääjuhla. 

Ruokolahti-markkinat

ovat tältä vuodelta ohi. Kiitos kaikille panoksestanne markkinoilla. Tästä on hyvä ensi vuonna jatkaa. 

Ruokolahden kirkossa sunnuntaina 4.9. pidetyssä juhlavuoden pääjuhlassa luovutettiin Ruokolahti-palkinto kotiseutuneuvos Jouko Siitoselle. Perusteluna oli vuosikymmenien mittainen työ kotiseudun hyväksi niin työelämässä kuin yhdistystoiminnassakin. Siitonen on tehnyt mittavan työn Ruokolahti-Seuran puheenjohtajana, sihteerinä ja lisäksi monessa muussa tehtävässä. Lämpimät onnittelut Joukolle Seuran puolesta. 

Juhlan jälkeen siirryttiin Edelfeltin muistomerkille, jossa juhlaväkeä pääsi kuvaan yhdessä piispa Seppo Häkkisen kanssa. Kuva Markku Lahtinen. 

 

Kansallispukuja tuuletettiin ja esiteltiin Eukkoaukiolla. 

Eukkoaukiolla pistettiin jalalla koreasti. Kansantanssiryhmä K´eiku esiintyi 5.8.22

Juhlavuoden Ellinpäivät

Ruokolahdella on tullut tavaksi juhlistaa Ellin nimipäivänä Albert Edelfeltin tunnetuksi tekemää Elli Jäppistä. Seurakunnan juhlavuoden kunniaksi Ellinpäiville kokoonnuttiin kirkkoon, jossa käätyjä kantava Eukko Outi Räikkönen esitti yksinlaulua Salla Palokankaan säestyksellä. Outi myös juonsi tilaisuuden. Harri Tonder oli kutsuttu paikalle kertomaan Elli Jäppisestä ja siitä, miten eukkoperinnettä Ruokolahdella vuosien saatossa on vaalittu.

Ruokolahden Eukoiksi valittuja henkilöitä paikalla oli kymmenkunta. Muuta väkeä kirkossa oli liki kolmekymmentä.  Osa Eukoista siirtyi kahville Ruokolahti-talolle Kirkkopolkua myöten, osa iltatilaisuuteen osallistuneista siirtyi sateen pelossa talolle suoraan. Pienen hetken vietimme edesmenneen Eukon, Anna Lankisen haudalla.

Ruokolahti-talolla iloinen puheensorina täytti tuvan, pitkästä aikaa oli kokoonnuttu yhteen. Kahvit ja kahvileivät vieraille valmistivat kahvilan työntekijät Jenny ja Neea. Paikalla olivat myös Lea Jäppinen ja Elli Jäppisen kuudennen sukupolven edustaja Hugo Jäppinen. Lea Jäppinen iloitsi siitä, että suvun kantaäitiä edelleen muistetaan ja paikallista historiaa tuodaan myös uusien sukupolvien tietoon. AR

 

Pakopelin pelaaminen museossa on tältä kesältä ohi. Kiitos kaikille, jotka etsitte ratkaisuja visaisiin kysymyksiin.