Ruokolahti-Seura järjestää

KESÄRETKEN ILKONSAAREEN

tutustumme saaressa oleviin skiittoihin ja kappeliin.

Lähtö ma 9.8.21. Imatran Kylpylän rannasta klo 9.30. Kylpylälle mennään kimppakyydein, saareen kuljetuksen hoitaa Chris Line. Retken hinta 40 e, sis. kahvit laivalla. Muuten omat eväät mukaan, mahdollisuus makkaran paistoon.  Retki toteutuu, jos mukaan tulee 25 osallistujaa ja koronarajoitukset sallivat.  Maksu käteisellä retken alussa. Oppaana toimii Päivi Hienonen. Ilm.  www.ruokolahti-seura.fi tai p. 050 336 7815/Päivi 30.6. mennessä. Sään mukainen varustus ja maastoon sopivat jalkineet.

Museossa kuvia ja kertomuksia Ruokolahden kyliltä

Ruokolahti-Seuran vuoden 2021 toimintasuunnitelmassa on kylistä kertovan näyttelyn järjestäminen museolle. Nyt tarinoita ja kuvia on saatu kootuksi yhteen. Kylät kiinnostavat muitakin. Iloksemme olemme saaneet kuvia Ruokolahden kyliä kävellen kiertäviltä Hanna Pulkkiselta ja Päivikki Kurroselta.

Tarinoita on otettu talteen arkiston järjestelyn yhteydessä. Suurin osa niistä on Sulo Siitosen muistiinmerkitsemiä.

Taviotteena on tuoda nähtäville vähemmän esillä olleita kohteita ja yksityiskohtia eri puolilta pitäjää. Tarinoita löytyy lisää Sulo Siitosen Kotiseutulukemistoista, joita on edelleen myytävänä museolle kahta ensimmäistä osaa lukuun ottamatta.

Ruokolahden kylissä riittää kertomuksia. Kyliä on lähes sata. Lisäksi on olemassa vakiintuneita kylien nimiä, joita ei virallisesti ole olemassa. Yksi näistä on Kalpiinviita, joka on virallisesti Kurrolan kylää. Kalpiinviidassahan se leijona havaittiin!

Sulo Siitonen ja Aimo Rikkonen keräsivät tietoja Ruokolahden eri kylistä. Tekstejä julkaistiin Ruokolahtelainen-lehdessä 1990-luvulla. Aimo Rikkosen tiedostoista löytyi seuraava luettelo kylistä:

Aisaniemi, Anteroisenmäki, Eräjärvi, Haikola, Haloniemi, Hauklappi, Heinärikkilä, Hirslampi, Hyrkäs, Hännilä, Härskiänsaari, Hölmölä, Hörkkölä, Ilmajärvi, Immalanjärvi, Inkilänmäki, Junnikkala, Jurvala, Jälkölä,

Kaiturinpää, Kalholampi, Kaljula, Kalpiala, Karhula, Kattelus, Kekäleenmäki, Kemppilä, Kesselilä, Kietävälä, Kiurula, Kopsala, Korjola, Kotaniemi, Kouvola, Kuokkalampi, Kuopiola, Kurjala, Kurrola, Käkölä, Kärinkiniemi, Kärinki,

Laamala, Lassila, Lempiälä, Matikkala, Mattarila, Mustakulkkula, Mäkelä, Mälkiälä, Mättölä, Narsakkala, Niuvanmaa, Pohjalankila, Poitsilanmaa, Puntala, Puttola,  Pönniälä,

Rahikkala, Rahkola, Rasila, Rautiala, Rautianmaa, Rehula, Reinikkala, Revonniemi, Ronkolanmäki, Savilahti, Siisiälä, Sikiölä, Soinila, Suikkala, Sutela, Suurpää, Syyspohja,

Tarkkola, Terävälä, Tetriniemi, Toivila, Torsansalo, Torsantaka, Tuomala, Utula, Vaittila, Valkjärvi, Valtola, Vehviälä, Vertalansalmi, Virmutjoki, Vuosalmi.

Jostain syystä Ahjärven kylää ei ollut mainittu, koska sarjan nimi oli Aisaniemestä Vuosalmeen.

Näyttelyn tavoitteena on saada kävijät kiinnostumaan Ruokolahdesta. Kuinka monessa kylässä olet elämäsi aikana käynyt, mitä erikoista olet kylissä havainnut. Voisitko lähteä Hannan ja Päivikin tavoin tutustumaan Ruokolahteen kylä kerrallaan, jos ei kävellen niin miten tahansa liikkuen.

Tai jos paikan päällä käyminen ei onnistu, voit lukea Sulo Siitosen toimittamat Kotiseutulukemistot. Kyläasiaa on myös Seura julkaisemassa Lainajyvästöstä euroaikaan kirjassa sekä Torppareista digiaikaan kirjassa.

Kiinnostavia reissuja leijonapitäjän kylissä miten tahansa sen teetkin!