Ruokolahti-Seuran joulukalenteri

Seuran arkistosta ja muualtakin löytyy kaikenlaista mielenkiintoista. Yritän tässä joulukuun aikana laittaa jotain pientä tänne sivulle.

27.12.

Joulu saapui niin pikaisella vauhdilla, että kalenteri jäi vajaaksi ja pukkikin jo ehti käydä. Rauhaisaa joulun aikaa ja onnellista uutta alkavaa vuotta 2022!

18.12.

Kaurakiisseli

Ensi vuonna Ruokolahti-talolla on tarkoitus tarjota muutamia kertoja vanhoja perinneruokia. Niitä on toivottu seurakunnan juhlavuoden kunniaksi. Yksi perinteinen karjalainen ruoka on kaurakiisseli. Jaakko Kolmosen toimittamasta Karjalan ja Petsamon pitäjäruoat -kirjasta löytyi ohje. Neljään litraan kädenlämpöistä vettä laitetaan kilo kaurajauhoja ja lisäksi neljä vanhaa ruisleivän kannikkaa vähintään kahdeksitoista tunniksi hautumaan. Valmiiseen kiisseliin lisätään neljä teelusikallista suolaa.

Testasin ohjeen puolella tuosta määrästä. Kun jauhot oli siivilöity, sain valmiin kiisseliaineen, jonka varovasti keitin. Hämmensin koko ajan. Ennen sanottiin, että silmä seisoo ko kiisseli keittäjäl. Aika nopeasti keitos kiehahti, annoin vielä vähän aikaa hautua samalla hämmensin. Ohjeen mukaan kiisseli on valmis, kun se näyttää kiiltävältä ja liukkaalta.

Kun reilu neljäkymmentä vuotta sitten muutimme tänne Käkölän kylälle, halusivat naapurin emännät tarjota meille nuorille uudisasukkaille perinneruokaa. Eri aikoina Laura ja Alba keittivät kiisselit ja pyysivät syömään. No, silloin tuntui, ettei tätä herkkua tarvitse uudelleen syödä, mutta onneksi makuaisti kehittyy. Happamalta kiisseli kieltämättä maistuu. Jos vävyni tätä söisi, hän sanoisi, että ikenet vetäytyvät. AR

16.12.

Tämä on kuva Museoviraston Finna-palvelusta. Piirros Ruokolahden kellotapulista ajalta, jolloin käytössä olivat puuristit. Näitä ristejä on säilynyt jonkin verran ja ensi vuoden toukokuussa niitä on tarkoitus tuoda nähtäväksi Ruokolahden kotiseutumuseoon. Näyttely on osa Ruokolahden seurakunnan 450-juhlavuotta.

14.12.

Joulua odotellessa on hyvä hiihdellä. Mikähän tässä on latujen viertä kulkenut?

Lucian päivä 13.12.

Lucian päivän vietto on rantautunut Suomeen Ruotsista, jossa se perustuu paikalliseen Pyhän Lucia Neitsyen kulttiin. Lucia kuvastaa valkoista jouluolentoa, valkoisiin pukeutunutta Kristus-lasta. Tämä on yksi saksalaisista joulutavoista, joka saapui Ruotsiin ja myöhemmin Suomeen. Kynttilästä tuleva valo sopi hyvin Lucialle, jonka silmät olivat legendan mukaan sokaistu.

Joulukuun kuudes

Kustaa Vilkunan kirja Vuotuinen ajantieto tietää kertoa, että joulukuun kovat pakkaset kuolevat päivänpalautukselta pesäänsä. Tänä vuonnahan olemme saaneet kokea yli kahdenkymmenen asteen pakkasia tässä Annan päivän aikoihin. Näinköhän tulee pakkanen pyryn perästä, paha ilma pakkasista.

Kuudes päivä joulukuuta on meillä Suomessa tärkeä juhlapäivä, silloin juhlitaan maamme itsenäisyyttä. Tänä vuonna vuosia itsenäisenä maana on kertynyt jo 104. Vanhastaan kuudes joulukuuta on pyhän Nikolauksen muistopäivä. Entisinä aikoina Nikolaus oli metsälintujen suojelija. Inkerissä ja karjalaisten parissa Nikolaus oli veden vaarasta suojelija sekä tulen ja ilman säätäjä.

8.12.

Ruokolahdella on seitsemän merkittävää rakennettua kulttuuriympäristöä. Museoviraston ylläpitämässä rekisterissä on kunnittain merkitty kunkin alueen valtakunnallisesti merkittävät rakennetut kulttuuriympäristöt. Ruokolahdella tähän luetteloon on päässyt mukaan seitsemän kohdetta: Haloniemen huvilat, Haukkavuoren historiallinen rajapaikka, Niskapietilän tie, Ruokolahden kirkko ja kellotapuli, Salpalinja, Sarajärventie ja Suvorovin kanavat.

Kuonharjun kanva kuvattuna marraskuussa 2020.

2.12.

Seuran arkistosta löytyi tällainen postikortti. Takana teksti RUOKOLAHTI Suomenniemi-laiva, joka liikennöi Kuolimolla 1900-luvun alkukymmenillä. Jäin miettimään, kävikö tämä myös Ruokolahdella. Liian pieneksi jäi kuva. AR

1.12.

Kuva Ruokolahden kirkosta ajalta, jolloin kirkossa olivat vielä puilla lämmitettävät kaminat. Yksi kamina on nähtävillä Kotiseutumuseossa. Ensi vuonna vietämme Ruokolahden seurakunnan 450-juhlavuotta. Kuva seurakunnan arkistosta. AR

Ruokolahden Eukko nro 25 on Outi Räikkönen

Taltioitu striimaus Eukon valinnasta ja Ruokolahti-palkinnon saajasta Päivi Pulkkisesta löytyy kunnan kotisivuilta www.ruokolahti.fi/ajankohtaista

Ruokolahti-talon toiminta

Yksityistilaisuuksien varaukset 1.9. jälkeen pidettäviin juhliin ottaa vastaan Kulma-Kahvila, Susanna Hänninen, p. 044 240 0254, sähköposti [email protected]

Arkipäivisin pidetäviin kokouksiin ym. varaukset p. 050 491 7945 tai 050 090 9094.

Seuran tilaisuuksissa voit ostaa Lehmus Roasteryn paahtamaa Ruokolahti Eukkojenpolku-kahvia.