Kirjoittamaan tarinoita talteen

Seurakuntaopiston Jaakkiman kampuksella järjestetään kurssi kertomusten tallettajille huhtikuun loppupuolella. Idea kurssin järjestämisestä lähti Ruokolahti-Seuralta, joka on lupautunut tallentamaan sota-aikaan liittyviä tarinoita. On korkea aika saada talteen tietoa, mitä tapahtui kotirintamalla aikana, jolloin miehet olivat puolustamassa maamme itsenäisyyttä. Miltä sota näytti ja tuntui esimerkiksi lapsen silmin.

Ruokolahdella ei käyty taisteluja talvisodan ilmataistelua lukuun ottamatta, mutta pitäjän kautta kulki runsaasti evakkoja ja myös osa ruokolahtelaisista joutui evakkoon. Näiden tarinoiden taltioiminen on osa perinnetietoutta, jota Tammenlehvä Perinnesäätiön kautta halutaan koota talteen. Ruokolahti-Seurassa Leila Tammisto-Tahkokallio ja Päivi Hienonen vastaavat tarinoiden keruusta. He tekevät sovittaessa myös haastatteluja.

Kurssi on tarkoitettu muutenkin kirjoittamisesta kiinnostuneille. Yhä useampi haluaa kirjoittaa omaan sukuun ja perheeseen liittyvät muistot talteen. Kurssille voi osallistua, vaikka ei olisi aikaisempaa kokemusta kirjoittamisesta. Kaksipäiväisen koulutuksen hintaan sisältyy opetus ja ohjelmaan merkityt ateriat. Lisätietoja saa Seurakuntaopistolta.

Loput Ruokolahti-korut alennuksella

Ruokolahti-Seura teetätti 1970-luvulla nimikkokorun Jukajärveltä löydetyn esineen mallin mukaan. Korusta tehtiin sekä riipuksia että rintaneuloja. Koruilla oli aikanaan hyvä menekki ja niitä on tilattu lisää useampaankin otteeseen. Riipukset on kaikki myyty loppuun. Seura tiedusteli lisätilauksen tekemistä pari vuotta sitten, mutta kohonneiden kustannuksen vuoksi päätimme, että lisää koruja ei enää tilata. Jokaisella myytävällä tuotteella on oma elinkaarensa ja nyt tämä koru on tullut tiensä päähän.

Rintaneuloja on jäljellä puolenkymmentä kappaletta ja 29.12. pitämässään kokouksessa Seuran hallitus päätti myydä loput korut puoleen hintaan, eli 50 e/kpl. Koruja voi tiedustella suoraan puheenjohtajalta p. 050 491 7957. Kannattaa toimia pian!

Kuvassa on riipus, näitä ei enää ole. Solkia löytyy, niissä on neula kiinnitystä varten, mutta ei ketjua.

Ruokolahti-palkinto kirjatyöryhmälle

Ruokolahden kunta luovutti maanataina 14.12. pidettävän valtuuston kokouksen alussa Ruokolahti-palkinnon Ruokolahti-Seuran kirjatyöryhmälle johon kuuluvat Aimo Halonen, Jouko Siitonen ja Airi Ruokonen. Seura julkaisi vuonna 2017 kirjan TORPPAREISTA DIGIAIKAAN – muutoksia Rasila Rautiala alueella. Palkinnon taustalla oli myös pitkäaikainen työ kotiseudun hyväksi.

Palkinnon luovutti kunnanvaltuuston toinen varapuheenjohtaja Kristiina Helminen. Vasemmalla Jouko Siitonen, keskellä Airi Ruokonen, oikealla Aimo Halonen. Kirjatyöryhmän jäsenet saivat vielä kauniit kukkakimput, jotka ojensi valtuuston puheenjohtaja Suna Kymäläinen. Kuva Jukka Ahonen Ruokolahtelainen.

Kirja on oivallinen joululahja ja sitä voi tiedustella työryhmän jäseniltä. Yhteystiedot löytyvät Seuran kotisivuilta.