Markkinat 2021

Ruokolahti-markkinat la 9.10.2021 , mikäli Koronarajoitusten vuoksi se on mahdollista. Kotiseutujuhla su 10.10.

Ruokolahti-markkinoiden vetonaula on vuodesta toiseen ollut riihitetty ruis. Talkooväki on leikannut rukiit sirpillä milloin mistäkin päin pitäjää. Kuivaneet lyhteet on siirretty Seuran omaan riiheen. Riihtä lämmitetään, jotta jyvät saadaan kuivamaan ja irtoamaan tähkistä. Aikanaan varstoilla lyhteet puidaan ja jyvät ajetaan vielä viskuukoneen läpi. Karkeaa ruisjauhoa saadaan jauhamalla jyvät kotitarvemyllyssä.

Markkinoiden historiasta

Ruokolahti-Seura on järjestänyt Ruokolahti-markkinat joka syksy vuodesta 1973 lähtien. Markkinat ovat säilyneet omaleimaisena kotiseututapahtumana, ja ne ovat poikenneet tavanomaisista syysmarkkinoista erityisesti näyttelyjen ja muun kulttuuriohjelmansa ansiosta. Markkinoille pääsevät myymään ja omaa toimintaansa esittelemään vain ruokolahtelaiset toimijat.

Esimerkiksi vuosina 1976-1980 ja 1983 markkinoilla esitettiin suuren suosion saaneita kotiseutunäytelmiä. Markkinoiden yhteydessä on vuodesta 1981 julkistettu myös uusi Ruokolahden Eukko.

Jo ensimmäisiä markkinoita suunniteltaessa esitettiin Ruokolahti-seuran johtokunnassa toive siitä, että markkinoiden ravintolaan pitäisi saada aitoa, riihitetystä rukiista valmistettua ruispuuroa. Tämä toive toteutui toisena markkinasyksynä vuonna 1974.

Perinne on jatkunut sen jälkeen joka syksy. Markkinaruis on leikattu eri puolilla kuntaa, ja vuodesta 1985 ahokset on voitu puida Ruokolahti-talon pihapiiriin pystytetyssä seuran omassa riihessä. Riihitettyjä ruisjauhoja on riittänyt puuron ohella myös myyntiin.